lördag 29 november 2008

Första advent




Julkortslik har denna helg varit. 15 grader kallt och oerhört vackert utomhus. Jag passerade stadsparken som strålade av prakt. Luleå är en helt underbar vinterstad.


Igår sökte jag och Barnmorskan från Gellivare oss mot lulsundet där konstnärsväninnan har sitt hemman. Hon har ett oerhört fint hem. Man vill nästan bo där! Alltid så mysigt!
Vi julpysslade i timmar tillsammans med hennes bonusbarn, drack glögg, fikade såväl anisbröd som lussekatter innan vi gjorde oss klara för middag på staden. Kvällen avrundades hemma hos mej med rykande varma tekoppar efter den bitska promenaden hem i kylan. Barnmorskan hade med sig tratten och vi lyssnade på varandras magar för att höra bebisarnas hjärtljud. Just denna kväll tuffade bebis på i 126 slag i minuten.

Imorgon börjar nattfestivalen i Korpilombolo. Nattfestivalen är en 13 dagar lång festival som har sin bakgrund i att en författare från sökte upp en plats långt hemifrån på kartan som nästan hette samma sak som hans hemort, Colombiska Bolombolo!
Denna by var förstås Korpilombolo och här hamnade denna nobelprisomtalade författare vars namn var Leon De Greiff för att finna fullständig frid, och blev kvar i över 30 år! Redan på 20-talet började Korpilombolo att förekomma i De Greiffs författarskap som den absoluta tillflyktsorten. Detta är bakgrunden till att European Festival of the night återkommande firas i Korpilombolo varje år! http://www.nightfestival.se/
Så måste jag förstås tipsa om att den 12 december klockan 17 kan man lyssna till "Sånger för frusna hjärtan" där jag, Lisbeth Öberg och Sofia Mikko musicerar tillsammans på medborgarhuset.

Kuriosa om programmet på invigningen är att min kollega spelar tillsammans med en sångerska som heter Amina Annabi klockan 23 denna måndagskväll (Pajala Tatawin "Tunisien möter tornedalen"). Denna sångerska tävlade för frankrike i schlagerfestivalen 1991 och det slutade med att frankrikes bidrag fick lika många 12 p som Sveriges bidrag Fångad i en stormvind med Carola. Delad första plats! Det slutade dock med att Sverige hade fler 10p och tog hem vinsten. Låten som Amina gjorde då känner iaf jag igen. Ganska festligt att hon nu hamnar i Korpilombolo! http://www.youtube.com/watch?v=t0tkN0mcxRQ

Idag går vi in i vecka 28. Bebis är nu ca 40 cm lång och väger 1100 gram! De små små fötterna är ca 5 cm!

Inga kommentarer: